De nieuwe roman van de Nederlandse winnaar van de International Booker Prize Lucas RijneveldMijn lieve gunsteling, is net verschenen in het Tsjechisch.

De internationale bestseller Mary van de Nederlandse auteur Anne Eekhout is recentelijk in het Tsjechisch verschenen in de vertaling van Veronika ter Harmsel Havlíková.

De Nederlandse bestseller Aleksandra van Lisa Weeda is net verschenen in het Tsjechisch in de vertaling van onze Blanka Juranová.

Boheemse kerst

Een jubileumproject van Projectkoor Festina Lente olv Dirkjan Horringa
mmv La Pellegrina Kamerorkest en Tsjechische solisten.

Brief voor de koning van Tonke Dragt komt in de vertaling van Jana Pellarová-Irmannová in het Tsjechisch uit.

Museum MORE in Gorssel heeft zondag 6 februari een unieke tentoonstelling van Tsjecho-Slowaaks realisme geopend. Ons kwam de eer toe om voor deze tentoonstelling het catalogus te vertalen. De tentoonstelling is tot 8 mei geopend en zeker het bezoek waard.

Hoofdpagina » Nieuws » Nieuws » Boheemse kerst

Boheemse kerst

21.11.2022
Boheemse kerst

Geen Tsjech viert het kerstfeest zonder de ‘Rybovka’ (zoals Tsjechen het stuk liefkozend noemen) gehoord of gezongen te hebben. In Nederland kennen we het stuk als de Boheemse Herdersmis ofwel de ‘Česká mše vánoční’. Jakub Jan Ryba (1765-1815) schreef het in 1796.  Het is een soort herdersspel in negen delen, die elk de titel van de delen van een mis hebben, maar eigenlijk een muzikale, tot leven gekomen kerststal zijn. De toon voor de vrolijke, wat naïeve sfeer wordt gezet met de openingszin van een herder die een bijzonder licht aan de hemel ziet en uitroept: "Hej, mistře, vstaň bystře!" (Hé baas, wordt wakker!), waarna zich het kerstverhaal ontrolt.

Ter gelegenheid van het eerste lustrum van Festina Lente krijgt ons publiek nu de kans om dit in Nederland zelden uitgevoerde werk in zijn volle glorie te komen ervaren. Solisten uit Tsjechië met hun specifieke geluid en het La Pellegrina Kamerorkest maken het tot een feestelijk geheel. Het programma wordt aangevuld met andere Boheemse kerstmuziek van Seger, Tůma en Černohorský.
Kom ons lustrum meevieren, kerstgevoel na afloop gegarandeerd!

Vrijdag  16 december 20.00 uur Zutphen Sint Janskerk, Nieuwstad
Zaterdag 17 december 20.00 uur Utrecht Geertekerk, Geertekerkhof
Zondag 18 december 16.00 uur Arnhem Stadhuishal, Koningstraat

Entree: € 20 | CJP, tot 18 jaar, studenten € 15 | tot 12 jaar gratis
Meer informatie & kaarten bestellen: www.projectkoorfestinalente.nl

Voor onze dienstverlening maken we gebruik van cookies. Door gebruik van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer info