Museum MORE in Gorssel heeft zondag 6 februari een unieke tentoonstelling van Tsjecho-Slowaaks realisme geopend. Ons kwam de eer toe om voor deze tentoonstelling het catalogus te vertalen. De tentoonstelling is tot 8 mei geopend en zeker het bezoek waard.

In het Tsjechisch is inmiddels het derde boek van de Nederlandse bestsellerauteur Kluun verschenen.

In het Tsjechisch verschijn nu het tweede boek van de succesvolle Nederlandse schrijfster Eva Meijer. Het vogelhuis vertelt over het leven van bijzondere, eigenwijze amateurbiologe Len Howard.

De eerste vertaling van de Vlaamse bestsellerauteur Tom Lanoye is eindelijk ook in het Tsjechisch gepubliceerd. De onlangs verfilmde roman Het derde huwelijk verschijnt in de vertaling van Radka Smejkalová.

De toespraak die Arnon Grunberg op 4 mei in de Nieuwe Kerk in Amsterdam heeft gehouden en die heel wat wind deed opwaaien zal in heel veel Europese talen verschijnen. Uit initiatief van een aantal Centraal-Europese vertalers "Met vertalingen voor een betere maatschappij" wordt de tekst van de toespraak in elf andere talen vertaald, omdat Grunbergs woorden niet alleen Nederlanders maar alle Europeanen treffen, aldus de initiatiefnemers.

De Vlaamse roman en wereldwijde bestseller Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans werd inmiddels in 26 talen vertaald. Dankzij uitgeverij Argo komt er nu ook het Tsjechisch bij.

Hoofdpagina » Nieuws » Nieuws » 100 jaar Tsjechië en Slowakije in Nederland

100 jaar Tsjechië en Slowakije in Nederland

29.10.2018
100 jaar Tsjechië en Slowakije in Nederland

In Tsjechië en Slowakije komen in 2018 herdenkingen van drie keerpunten in hun geschiedenis tezamen. Honderd jaar geleden ontstaat Tsjechoslowakije, vijftig jaar later maakt de invasie van de Sovjet-Unie en andere leden van het Warschaupact een einde aan de "Praagse Lente" en vijfentwintig jaar geleden gaan Tsjechië en Slowakije ieder hun eigen weg als onafhankelijke staat.
Het is verrassend hoeveel dwarsverbanden met Nederland deze rijke geschiedenis kent. Het Tsjechische en Slowaakse gedenkjaar 2018 was een goede reden om hiernaar op zoek te gaan.

Vijfentwintig verhalen over raakvlakken met Nederland zijn in deze uitgave opgenomen: politieke en culturele, economische en sportieve, gewichtige en lichte, zakelijke en persoonlijke. Deze verhalen zijn geïllustreerd met speciaal voor deze uitgave gemaakte foto's.

Voor onze dienstverlening maken we gebruik van cookies. Door gebruik van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer info