In het kader van het festival "Dag van de poëzie" worden literaire avonden georganiseerd waarbij het werk van o.a. Maarten Inghels voorgesteld zal worden. Maarten Inghels (1988) is dichter, schrijver en coördinator van De Eenzame Uitvaart te Antwerpen. Eind 2008 verscheen zijn debuutbundel Tumult als zeventiende deeltje in de Sandwich-reeks onder redactie van Gerrit Komrij. Zijn tweede dichtbundel Waakzaam volgde in 2011. Bloemlezingen uit die twee dichtbundels werden gepubliceerd in het Engels en het Duits. In 2012 verschenen zijn goed onthaalde roman De handel in emotionele goederen en het literaire non-fictieboek Een landloper op batterijen.

Zijn poëzie is door Veronika ter Harmsel Havlíková in het Tsjechisch vertaald.

In uitgeverij Pegasus verschijnt deze week Samen op de "laan van Europa", 100 jaar Tsjechië en Slowakije in Nederland. De auteurs Pieter Goedhart, Jan Henneman, Kryštof krijt, Rebecca Krijt en Ivo Mostert onhullen in dit ehrdenkingsbopek ter gelegenheid van 100 jaar bestaan van de Tsjechische en Slowaakse staat verrassende dwarsverbanden met Nederland.

Het nieuwste nummer van het poëzietijdschrift Awater publiceert de Nederlandse vertaling van gedichten van de Tsjechische schrijver, dichter en performer Jaromír Typlt.

Roman Helinski, de Nederlandse schrijver van De wafelfabriek, komt naar Praag om de Tsjechische vertaling van de roman te presenteren. De auteur en zijn Tsjechische vertaalster Blanka Juranová kunt u ontmoeten op 24 oktober 2018 om 18.00 uur in het café WAF-WAF, Bělehradská 67, Praag 2.

Op  2 oktober werd in het Weense Kunsthistorisches Museum de bijzondere overzichtstentoonstelling van het werk van Pieter Bruegel geopend. Werken van deze ongeevenaarde Vlaamse schilder werden uit galeriën van de hele wereld bijeengebracht.

Recensie van Wil

In het Tsjechische opinieblad Respect verscheen onlangs een lovende recensie op de roman Wil van de Vlaamse schrijver Jeroen Olyslaegers

Hoofdpagina » Nieuws » Nieuws » 100 jaar Tsjechië en Slowakije in Nederland

100 jaar Tsjechië en Slowakije in Nederland

29.10.2018
100 jaar Tsjechië en Slowakije in Nederland

In Tsjechië en Slowakije komen in 2018 herdenkingen van drie keerpunten in hun geschiedenis tezamen. Honderd jaar geleden ontstaat Tsjechoslowakije, vijftig jaar later maakt de invasie van de Sovjet-Unie en andere leden van het Warschaupact een einde aan de "Praagse Lente" en vijfentwintig jaar geleden gaan Tsjechië en Slowakije ieder hun eigen weg als onafhankelijke staat.
Het is verrassend hoeveel dwarsverbanden met Nederland deze rijke geschiedenis kent. Het Tsjechische en Slowaakse gedenkjaar 2018 was een goede reden om hiernaar op zoek te gaan.

Vijfentwintig verhalen over raakvlakken met Nederland zijn in deze uitgave opgenomen: politieke en culturele, economische en sportieve, gewichtige en lichte, zakelijke en persoonlijke. Deze verhalen zijn geïllustreerd met speciaal voor deze uitgave gemaakte foto's.

Voor onze dienstverlening maken we gebruik van cookies. Door gebruik van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer info